29 sept. 2010

IAD!


Ce inseamna IAD? Nu, nu e locul acela intunecat bantuit de un asa zis Diavol. IAD este abrevierea de la  Internet Addiction Disorder, pe romaneste Dependent de internet. Era de asteptat sa apara si un asemenea termen, avand in vedere ampluarea cu care creste numarul dependentilor de internet. Termenul a fost propus de catre doctorul Ivan Goldberg, in ultimii ani acesta facand multe studii si cercetari pe aceasta tema.

Sunt si simptome ale acestei dependente, fiind observate schimbari drastice in stilul de viata, scaderea activitatilor fizice, schimbari in ritmul somnului si neglijarea familiei si a prietenilor.  

Probabil, cu cat avanseaza tehnologia, omul percepe altfel schimbarile, incercand noi si noi lucruri care il tin ocupat mai tot timpul. Internetul este unul din cele mai "de succes" obiect care a reusit sa schimbe radical gandirea omului.

Facand o comparatie dintre generatii, persoanele care au acum intre 45 si 60 de ani, numiti si Baby Boomers, erau obisnuiti cu datele si informatiile tehnice, copiii Baby Boomers citeau dupa manuale pline de informatii teoretice si ascultau indicatiile profesorului. Erau obisnuiti sa fie disciplinati si erau influentati de parinti in alegerile legate de scoala si prieteni. Adultii care acum au intre 30 si 45 de ani fac parte din generatia X. 

Spre deosebire de cei din Occident, la noi generatia X a crescut in timpul perioadei socialiste, cu acces la televizor doar doua ore pe zi. Cu toate acestea, fata de generatia anterioara imaginile si demonstratiile apar mai des in lectie, la fel si discutiile cu profesorii si colegii. Cei nascuti dupa anul 1980 la noi in tara fac parte din generatia Y sau din Era Internetului, unde intalnirile cu prietenii nu mai au loc in fata blocului, ci in comunitati virtuale cum sunt facebook, myspace, hi5 sau pe chat.

Psihiatrul american Jerald Block considera ca dependenta de internet este o dereglare compulsiva atit de raspindita incIt ar trebui inclusa, fara doar si poate, in urmatoarea editie a nomenclatorului bolilor psihice DSM-5, programat sa apara in 2011. DSM (“Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder”).

Chinezii nu stau degeaba, fiind atat de multi, au venit cu ideea ca o tara plina de dependenti nu prea e de folos, astfel deja incearca sa o trateze.Normal, cum si asta este o afacere, se procedeaza contra cost, aproximativ 10.000 de yuani - in jur de 1.200 de dolari.

Nici americanii nu sunt mai prejos, la ei fiind deja deschisa o institutie, langa Seatle, tratamentul care tine 45 de zile pentru reabilitarea celor depdendenti. Cine doreste sa participe la acest tratament, trebuie sa aiba in cont o suma cu destule zerouri, ori o ipoteca noua pe casa. Nu de alta, dar cele 45 de zile sunt platite fara internet se platesc cu aproape 15.000 de dolari.

Sunt curios, peste ani, cu cat va creste supraponderabilitatea in comparatie cu anii precedenti, avand in vedere ca internetul se poate gasi peste tot.

Eu pot spune ca sunt, intr-un fel dependent, insa n-am ajuns inca sa-mi petrec noptile sau sa stau zile in sir in fata calculatorului. Daca as avea de ales dintre o portie sanatoasa de fotbal pe maidan sau o zi pe net, cu siguranta as alege prima varianta. Oricum, dependenta de interent are si ea nivelele sale, fiind mai multe tipuri de dependente(dependenta de joc, de jocuri online, de filme cu 3 de x). 

Tu esti dependent de internet?


sursa: www3.tvr.ro

Un comentariu:

  1. Dependenta nu sunt,pt. ca nu fac spume daca nu stau o zi sau asa. Dar e...necesar. Si rapid. Si poti vorbi in timp real. Si...are multe avantaje, dar si dezavantaje, cum ar fi jucatul in prostie.

    Dependenta de jocuri cred ca e mult mai nasoala.
    Te pupa mama. Si pe tine si pe Filip, ca inca nu stiu daca sunteti unu si acelasi:))

    RăspundețiȘtergere