15 oct. 2010

Gusta ciocolata ROM si strategia lor de marketing.


Cunoasteti cu toti celebra ciocolata ROM, acela cu senzatii tari, romanesti. Desi multi zic ca a fost o strategie proasta, eu sunt total contrariu, reusind sa aduca multe beneficii aceasta schimbare.

Da, este vorba de aceea schimbare radicala, de la ciocolata autentica, la "ciocolata libertina", cu o noua fatada, cu un nou gust, cu o noua campanie. ROM-ul american a fost dat publicitatii cateva zile cu aceasta reclama:


Eu, ca viitor economist(cum ni se zice deja la facultate), parca am avut o presimtire in privinta acestei schimbari radicale. Insa nu toti au o mentalitate lucida, astfel aparand o anti-reclama la Noul ROM:


Pe site-ul Noului ROM exista o sectiune unde avea dreptul la opinie romanul, numi Opinia Romanului, acolo adunandu-se multe comentarii negative, chiar si agresive la noul brand oferit de ROM.

Si pe facebook a pornit isteria ROM, aparand un grup pe nume Vrem Ciocolata ROM Autentic Inapoi, oameni fiind foarte revoltati in ceea ce priveste Noul ROM.

Astfel, Noul ROM nu a rezistat decat 10 zile pe piata romaneasca, fiind aspru criticat si astfel s-a revenit la vechiul ROM autohton.

Si uite asa, o intreaga natiune a fost prostit de cativa insi de la departamentul de marketing al firmei producatoare.

Romanii de fapt si bine nu sunt suparati pe producatori, ci pe americani, crezand ca ei ne-au furat o ciocolata care ne purta tricolorul, iar cel care are frigiderul plin cu "carne" cu siguranta este persoana din reclama.

ROM-ul a avut de-a lungul timpului multe reclame interesante, de la cel cu Partidul te vrea Tuns, pana la cel cu Jahtul, de departe aceasta reclama cu schimbarea brand-ului mi se pare cea mai bine gandita! Au reusit sa readuca in prim plan patriotismul, au reusit sa ridice in picioare mii de romani, si asta doar pentru un ambalaj al unei ciocolati!

Voi ce ziceti, a ajutat aceasta strategie sau nu?


7 comentarii:

  1. sincer si eu cred ca da. a fost destul de bine gandita. bine ca ne gandim mult la strategii pentru ciocolata cand alte chestii ar fi prioritare pentru tara si pentru economia noastra.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Alexandra: mai las-o-ncolo de economie, ca si asa e la pamant! Acum deh, nu trebuie sa stam doar plouati ca ne-a luat BOCciu' 25%. Treaba merge inainte pt fiecare, asa cum poate. ROM s-a gandit la o campanie buna de promovare, parerea mea... Ca cica brusc le-a revenit romanilor orgoliul plecat departe la americani...asta n-o mai stiu, dar uite ca ne-am recapatat ciocolata noastra autohtona.

    RăspundețiȘtergere
  3. N-are legatura economia tarii cu reclama unei companii. Cei care ar trebui sa se gandeasca la economia tarii si sa gestioneze bugetul tarii sunt cei de la finante, aia de ii vedeti zilele astea ca sparg usi si fac greve.

    RăspundețiȘtergere
  4. Aaaah ce-mi placea reclama cu "partidul te vrea tuns" :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Da tot aia cu Jahtul e cea mai specifica tarii. Au avut idei interesante mereu cei de la ROM. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. ma numesc florin am 15ani sunt din busteni, si vin cu o mare rugaminte la dumneavoastra. vin sarbatorile de paste, iar noi nu avem ce pune pe masa . tata nu lucreaza doar mama, si lucreaza la matura pe strada in frig si ger pentru 500 de lei pe luna.tata este operat la picior.din banii acestia mama trebuie sa plateasca datoriile la magazin , datoriile la oameni care ne mai dau bani imprumut, si noi numai ramanem cu nimic.va cer ajutorul ca sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa punem cate ceva de sarbatori pe masa. va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si dansul din cand in cand.va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cu ce puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de paste ca orice om.Am vrea si noi ca orice om sa avem si noi un cozonac si un ou rosu. dar daca nu avem nu putem face nimic. Dintr-un singur salariu, adus de mama, nu ne putem permite absolut nimic, pentru ca avem datorii la magazine care ne dau pe datorie, si trebuie sa dam inapoi si banii celor ce ne mai ajuta din cand in cand.si noi numai ramanem cu nimic ca sa ne punem pe masa de paste.Va rugam din tot sufletul, daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti, ca sa ne putem face si noi aceasta mare sarbatoare cum trebuie, cum si-o fac toti oameni. numai cu ajutorul dumneavoastra putem fi si noi mai fericiti de paste. daca vreti sa ne ajutati, va las numarul meu de telefon, si daca vrei sa ne ajutati, ma puteti suna 0723022632. va multumesc si cred ca aceasta scrisoare, nu o veti arunca.

    RăspundețiȘtergere