29 ian. 2010

Connecting people, de cand?

Primul telefon mobil a aparut in Japonia, in 1979, tara soarelul rasare fiind tara cu prima generatie de celular. A 2-a generatie de telefoane mobile apare la o distanta de 12 ani, in tara Nokiei, Finlanda. Cea mai cunoscuta si mai buna generatie, 3D, a aparut de asemenea in Japonia, in anul 2001, care are o raza de actiune de circa 13 km. Transmitatoarele GSM sunt asezate in forma de fagure, fiecare acoperind o portiune de cativa kilometri in jurul sau, de aici provine denumirea de "telefon celular". 

In tarile turistice,  releele GSM (antenele) sunt camuflate pentru a nu strica imaginea tarii. Consider ca este o solutie destul de ingenioasa si bine gandita, avand in vedere faptul ca telefonul este un uz necesar in acest moment.

De departe cel mai mare producator in acest moment este Nokia, detinand 40% din cota de piata, fiind urmat la distanta mare de Samsung si Motorola, fiecare cu 14%. Primii 5 producatori de telefoane mobile sunt: Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson si LG, cele 5 detinand 80% din piata telefoanelor mobile.

Primul SMS a fost trimis cu mai bine de 18 ani, in 1992 fiind trimis de pe un calculator pe un telefon mobil SMS-ul, in Marea Britanie. La un an distanta, in Finlanda se trimite primul SMS de la un telefon la altu.

In Estonia platile pentru taxa de parcare se poate plati doar sms-ul, aceasta practica fiind pusa in vigoare de catre autoritati, pentru a descuraja infractionalitatea ilegala de taxe de parcare. Se Estimeaza ca in fiecare zi, aproximativ 2.4 de mesaje scurte(SMS) sunt trimise de fiecare utilizator a unui telefon mobil.

E bine de stiut, acum fara telefon mobil parca e mai greu, fiind la fel de esential(pentru unele persoane) ca apa, mancarea, chiar si hainele pe care le poarta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu