26 ian. 2010

True friends, really?

Hmm, mai nou numa asta vezi la copii din ziua de azi, desi ei nici macar nu stiu ce semnifica cuvantul "prieten". Daca ai dat o bere, ai platit o inghetata sau i-ai zis un secret, asta nu inseamna ca iti e prieten, ba mai mult, ti-o intoarce pe la spate cand ti-e lumea mai draga. Prieten adevarat? Nu l-am gasit inca, desi l-am cautat si pe google. Un prieten iti e alaturi dupa ce te-a lasat prietena, cand ai picat un examen, chiar si dupa ce te-ai certat cu el pe niste chestii banale.  Cred ca sunt persoane undeva acolo, in lumea asta larga care au un prieten adevarat, un prieten care sa nu dezamageasca niciodata(desi asta e imposibil), un prieten perfect, tin sa neg acest lucru, pentru ca nu exista, tot ce exista sunt prietenii, restul nu conteaza! Nu poti sa ceri cuiva sa fie perfect, e imposibil, asa ca trebuie sa te multumesti cu ce are, ce poate sa-ti ofere. In cinstea lor o sa postez o poveste interesanta, care m-a inspirat si mi-a dat curaj sa-mi infrunt prietenii, in orice siutatii as fi sau ar fi ei.“ Într-o zi, Petru a găsit o hartă pe care era marcat drumul către o comoară inestimabilă. “Voi găsi această comoară şi aşa, voi avea parte şi de ceva aventură!” exclamă el.
Şi iată, că porni la drum. Şi merse, ce merse şi ajunge la o pădure. Acolo l-a întâlnit pe Leu, pe care îl întrebă:” Eşti suficient de puternic şi curajos pentru a veni cu mine la o vânătoare de comori? Leul acceptă propunerea lui Petru şi îl însoţi pe acesta la drum. Pădurea era foarte deasă şi întunecoasă, iar lui Petru i se făcu frică însă, cu Leul lângă el reuşi să o străbată până la capăt.
Când cei doi ajunsese la poalele unui munte, îl întâlniră pe Vultur. “Ai o vedere excelentă şi poţi să ne alarmezi de pericole. Nu doreşti să vii cu noi, suntem în căutarea unei comori?”, îl întreabă Petru. Vulturul acceptă propunerea făcută de Petru şi îi însoţeşte pe cei doi la drum. Muntele pe care trebuiau să îl străbată era foarte înalt şi stâncos. Leul alunecă, însă Petru a fost suficient de iute să îi dea o mână de ajutor şi să îl tragă sus. Vulturul, cu vederea lui ascuţită, era foarte atent la fiecare pas pe care îl faceau cei doi tovarăşi de drum.
Curând, au ajuns la valea din josul muntelui, unde au întâlnit-o pe Oaie. “Vei dori să ne însoţeşti în căutarea unei comori şi să ne ţii de cald când ne este frig?”, o întrebă Petru pe Oaie. Aceasta acceptă propunerea lui Petru şi astfel, porniră toţi la drum. Un vânt rece străbătu întreaga pajişte iar toţi se îngrămădiră lângă Oaie, ca să le ţină de cald.
Apoi, cei patru ajunsese, în final, în deşert unde se întâlni cu Cămila. “Eşti numită oaia deşertului” îi spuse Petru acesteia. “Ne vei ajuta să străbatem întregul deşert şi să ne însoţeşti în călătoria noastră, în cautarea comorii?”. Zis şi făcut. Cămila acceptă popunerea lui Petru şi astfel că el, Oaia şi Leul se urcă pe ea, iar împreună şi fericiţi străbat întreg deşertul cu Vulturul deasupra lor, bucurându-se de spectacol.
Cei cinci, ajung în cele din urmă, lângă ocean unde o întâlnesc pe Broasca Ţestoasă de mare. “Suntem în căutarea unei comori şi ne gândeam dacă ne poţi ajuta să străbatem oceanul? întreabă Petru. Broasca le răspunse afirmativ şi astfel că porniră toţi la drum.
Valurile puternice aproape că îi înecă, însă Broasca Ţestoasă îi îndreptă cu dibăcie către ţărm, unde îi aştepta Bufniţa.
Acesta le vorbi cu înţelepciunea ei străveche, spunându-le aşa: “Felicitări, aţi găsit comoara.”
“Unde este?” exclamă toţi surprinşi.
“Împreună aţi străbătut pădurea, aţi urcat muntele, aţi înfruntat valea, aţi întâmpinat cu curaj deşertul şi aţi traversat oceanul. Niciodată nu aţi fi reuşit unul fără celălalt.”
Toţi s-au uitat unul la celălalt şi au realizat că Bufniţa avea dreptate! Toţi au găsit PRIETENIA!…Şi, într-adevăr, au găsit cea mai de preţ comoară!
Morala
Prietenia este un lucru minunat, este strâns legată de “a împărţi” - prietenii împart aproape totul, experienţele lor, fie că sunt bune fie că sunt rele, bucuriile şi tristeţiile lor - de “altruism”- prietenii au grijă unii de alţii - şi de “sprijin şi grijă“- prietenii sunt mereu împreună atunci când au nevoie unii de alţii; suportul vine sub diferite forme, însă suportul moral este considerat ca fiind cel mai important. Şi atunci, construirea şi menţinerea unei prietenii este unul dintre cele mai bine răsplătite proiecte ale vieţii noastre.
Un proverb japonez spune astfel: “Când caracterul unui om nu îţi este foarte clar, atunci uită-te la prietenii lui”, în timp ce în Spania, se foloseşte o vorbă foarte cunoscută: “Dime con quien andas y te dire quien eres” care se traduce astfel: ” Spune-mi cu cine umbli, ca să îţi spun cine eşti”. Când ne uităm la înţelesul amândurora se aseamănă foarte mult şi spun un mare adevăr. Ca fiinţe umane, tindem să ne construim prietenii cu oameni ca şi noi: cu o bază comună şi cu obiceiuri comune. Şi atunci, prietenii sunt ca un fel de cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. “


7 comentarii:

 1. hm. Eu stiu ce sa-ti spun? Perietenii...adevarati sau "cei mai buni prieteni"... cred ca sunt doar exagerari. Poti avea prieteni...Ma dau exemplu, chiar daca nu e chiar ok. Eu am prieteni, ma sustin, ma ajuta sa ies din probleme, sunt cu mine de fiecare data si se bucura pentru orice. Cand sunt trista, trebuie doar sa le propun sa ne intalnim, fara sa le zic motivul, si moralul imi creste imediat. Sunt oameni cu care nu trebuie sa-mi impartasesc secretele, pentru ca stiu ce gandesc doar cand se uita la mine.
  Daca inca nu ti-ai gasit un prieten, poate nu cede God ca e ok sa ti-l dea acum.

  RăspundețiȘtergere
 2. Corect.
  Problema e ca nu stii cata incredere poti avea in asa zisi prieteni pe care ii ai. La mine cel putin e destul de complicat, totul rezumandu-se la bautura, femei si faima, ca peste tot de altfel, dar chestia e ca pentru o fata se bat mai multi, la bautura esti bun prieteni, si le place sa te faca de cacao in public(asa zise-le mistouri) doar ca ei sa se simta bine.
  Probabil nu trebe pus totul la suflet, insa e un locusor unde se aduna toate cele, si cand se umple, n-ai ce sa-i faci, tre sa dai afara, si de obicei se iveste sa dai pe persoana nepotrivita.
  Gata ca deja vorbesc prea mult :D

  RăspundețiȘtergere
 3. Stii cum e? Toate au o limita. Atat timp cat isi bat joc de X[luam X, ca sa nu te dau exemplu], nu cred ca sunt chiar prieteni. La mine in 'gasca'...chiar daca asta e prea mult spus, nu exista chestii duse in asa hal, incat vreunu sa se simta jenat sau penibil. Toti suntem glumeti, radeam impreuna, dar niciodata de unu.
  Feteile vin si pleaca. Nu am acceptat niciodata sa ma cert cu o prietena pentru un baiat, sau sa ma cert cu vreun prieten, ca nu-mi placea mie prietena lui. Ce-i al tau e pus deoparte in orice situatie. Nu-ti forta norocul unde poate nu e pentru tine.
  Prietenii astia, mai bine renunti la ei, zic. Nu sunt prieteni...

  RăspundețiȘtergere
 4. N-am cum sa renunt la ei, sunt in anturajul meu. Oricum, m-am obisnuit, deja e rutina. Chestia e ca, desi e penibil, o sa-mi lipseasca chestiile astea adolscentine. Nu pot spune ca isi bat joc, da fac mistouri ieftine, si asta e recipric :)).

  Anyway, mersi pentru sfaturi :D

  RăspundețiȘtergere
 5. Stii...Un prieten adevarat nu zice niciodata "imi pare rau" si "la revedere".Un prieten adevarat alearga la tine oricate strazi ar trebui cand ti-e rau. Un prieten adevarat niciodata nu are treaba cand ai tu nevoie de el. Unii din noi facem lucrurile astea, dar altii le fac ptr noi?:)

  RăspundețiȘtergere
 6. :) uite si parerea mea, daca esti curios (btw, marfa istorioara) http://madeinthedark-evil.blogspot.com/2009/02/acum-cateva-zile-ii-arat-unui-coleg.html

  RăspundețiȘtergere