27 iun. 2010

Povestea lucrurilor importante


Un profesor de filosofie statea in fata clasei avand pe catedra cateva lucruri.

Cand ora a inceput, fara sa spuna un cuvant, a luat un borcan mare si gol, pe care l-a umplut cu mingi de golf. I-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin si acestia au conventi ca era.

Profesorul a luat o cutie cu pietricele pe care le-a turnat in borcan, scuturandu-l usor.
Pietricele au umplut golurile dintre mingile de golf. I-a intrebat pe studenti daca borcanul era plin iar acestia au fost de acord cu el.

Profesorul a luat dupa aceea o cutie de nisip pe care l-a turnat in borcan.Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a intrebat din nou pe studenti cum statea treaba iar toti au raspuns in cor "Plinnnn!"

Profesorul a scos de sub catedra doua cesti de cafea pe care le-a turnat in borcan, umplandu-l de aceasta data definitiv. Studentii au ras.

"Acum" a spus profesorul dupa ce hohotele s-au domolit, "As dori sa inteleg ca acest borcan este viata noastra. Mingile de golf reprezinta lucrurile importante pentru voi: familia, copii, sanatatea, prietenii si pasiunile voastre. Daca totul ar fi pierdut in afara de aceasta, viata voastra ar fi fost plina."

"
Pietricelele sunt celalalte care conteaza pentru voi, serviciul, casa, masina, iar nisipul e restul lucrurilor marunte."
"Daca incepeti cu nisipul," a continuat el "nu veti mai avea unde sa puneti mingile de golf si pietricelele
."
"La fel si in viata, daca iti irosesti timpul si energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodata timp pentru lucrurile importante pentru tine."
"Acorda atentie lucrurilor importante pentru fericirea ta. Joaca-te cu copiii, fa-ti controale medicale periodic, iesi cu sotia la cina, joaca golf, vei avea suficient timp alta data sa faci curat sau sa repari cine stie ce dispozitiv. Ai, in primul rand grija de mingile de golf, ele conteaza cu adevarat. Stabileste-ti prioritatile, restul e doar nisip."

Unul dintre studenti a ridicat mana intersandu-se ce reprezinta cele doua cesti de cafea.

Profesorul zambind spune " Ma bucur ca intrebi asta, ele vor doar sa arate ca, oricat de plina ar parea viata ta, e loc pentru doua cesti de cafea, alaturi de un prieten..."

Si o piesa pentru voi:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu